• -1,00 €
Karta nuo Sibiro

Karta nuo Sibiro

6,00 € Sutaupote 1,00 €
7,00 €
: Mintis
check Turime
Kiekis

Gimiau 1970 m. rugsėjo 11 d. Radviliškyje, ten baigiau vidurinę mokyklą. 1993 m. baigiau Klaipėdos universitetą, Lietuvių filologijos ir režisūros specialybę. Šiuo metu dirbu Klaipėdos miesto savivaldybėje. Rašyti savo malonumui pradėjau mokykloje, o prieš keletą metų šį džiaugsmą vėl atradau. ,,Karta nuo Sibiro“ – pirmasis mano romanas, brandinu ir antrąjį.

,,Karta nuo Sibiro“ gimė pati savaime, ji neišmąstyta ir nesuplanuota, lygiai kaip žolė pavasarį. Tai šulinys, kurį kasiau sau atsigerti. Kur kas vėliau pamaniau, kad galėtų atsigerti ir kiti. 
Didžiausias stebuklas man yra žmogaus gyvybinė ir kūrybos galia. Žiūrėk, likimas maigys žmogų visaip kaip, o šis ims ir iš pasiutimo uždainuos, ir jau visai nebeturėdamas už ko nusitverti, tversis už lauko smilgos... Tokie man yra sibiriokai – XX amžiaus tremtiniai, išauginę ir išugdę daug mano bendraamžių. Ar jie mus augino kitaip?  Ar Sibiras paveldimas, perliejamas su krauju? O Lietuva?
Knygos pasakotojos yra trijų kartų moterys: mano močiutė, mama ir aš. Bet nesiūlyčiau skaitytojui svarstyti, kas konkrečiai šią akimirką pasakoja, autentiška tai patirtis ar ne. Nes atmintis nebūtinai yra tai, ką atsimenam. Atmintis yra ir tai, kokie šiandien esame.
 Tautai svarbūs istoriniai įvykiai nesibaigia sulig konkrečia data, jie neišvengiamai daro įtaką ištisoms kartoms. Kiek šiandien mumyse Sibiro – pagrindinis knygos klausimas.
,,Karta nuo Sibiro“ – tai emocinė kartos ir individo biografija, fizinė ir metafizinė tėvynės geografija su, tikiuosi, subalansuotais prieskoniukais.

Autorė Eglė Gudonytė

__________________


Tai iš autentiškų prisiminimų išausta po kovo 11-osios išaugusios ir susiformavusios santykinai laisvos kartos refleksija apie sovietinę tremtį, jos paraistorinį vaizdinį.
Istoriniu aspektu knyga vertinga tuo, kad sodriai atskleidžia tremties Altajuje kasdienybę – įvairių patirčių, politinių ideologinių įsitikinimų, kultūrų, religijų, tautybių žmonių tarpusavio santykius, jausmus, buitį, sugyvenimo taktikas ir išgyvenimo strategijas.

                                                                             Dr. Algimantas Kasparavičius

Tekstas grakščiai pakyla virš temos rifų, parodydamas, kaip nužmogėjimo sąlygomis galima teigti žmogiškumą – pačios aukščiausios prabos, apimantį ir patriotiškumą, pilietinį sąmoningumą bei panašius šiandien išsibarsčiusius, išsikraipiusius dalykus.

                                                                      Doc. Marijus Šidlauskas

Žavi ne tik įtaigiai perteikta dar viena tremties istorija, bet ir stilistinė raiška, kūrinio forma, kurią galima pavadinti modernia.

                                                                       Rašytoja Renata Šerelytė

15min.lt „Karta nuo Sibiro“ – romano ištrauka

Bernardinai.lt Eglė Gudonytė. Kur yra Sibiras?

„Vakarų ekspresas" Romanas apie tremtį - pamokos trečiajai kartai

Knygos peržiūra

 
: 13 Prekės

Charakteristikos

ISBN / EAN
978-5-417-01056-9
Autorius
Eglė Gudonytė
Leidimo metai
2013
Įrišimas
minkštas
Psl.
192
Formatas (mm)
152x235
Leidykla
„Mintis"

Pirkėjai, kurie pirko šią prekę, taip pat pirko

30 kitų prekių šioje kategorijoje :