Pelnantys duoną Padidinti

Pelnantys duoną

Nauja prekė

28,60 € su PVM

Charakteristikos

ISBN / EAN978-609-462-058-4
AutoriusKęstutis Bruzgelevičius
Leidimo metai2016
Psl.288
Formatas (mm)215x305

Apie prekę

Pasaulis šiemet švenčia automobilio 130 metų jubiliejų. Jau tapo akivaizdu, kad jis gerokai pamišęs dėl jų. Tačiau, žinoma, lengvųjų. Apie juos prirašyta daugybė straipsnių, leidžiama nemažai specialių žurnalų, knygų. Apie sunkvežimius, autobusus ir apie visą komercinį kelių transportą, padedantį milijonams žmonių pasaulyje pelnyti duoną, informacijos dešimteriopai, jei ne šimteriopai mažiau. 

Šią spragą pasišovė užpildyti transporto žurnalistas Kęstutis Bruzgelevičius,  šiemet išleidęs gausiai iliustruotą gana didelės apimties (288 p.) knygą „Pelnantys duoną“, skirtą komercinio kelių transporto istorijai.

Knygos autorius savo kūrinį vadina detektyvu. Iš tikrųjų, kiekvienas istorikas iš esmės yra detektyvas. Tik grožinėje literatūroje jie dažniausiai ieško žmogžudžių ir visokių kitokių niekadėjų, o šios istorinės apybraižos autorius ieškojo pirmųjų automobilių kūrėjų, išdrįsusių žengti dar nepramintais takais. Tačiau netgi radę tinkamus sprendimus, inžinieriai jų dažnai negalėjo įgyvendinti ištisais dešimtmečiais. Todėl tokių kūrėjų vardai arba pasimiršta istorijos kasdienybėje, arba dar blogiau – neretai ir visai dingsta. Ir tik vėliau transporto istorikai netikėtai „atkasa“, kad daugelis šiuolaikinių sprendimų jau buvo kažkieno padaryti, tačiau dėl to meto technologijų netobulumo ar pernelyg didelės atradimų įgyvendinimo kainos buvo pamiršti. Būtent tokių sprendimų dėka ir gimė gerai žinomas posakis – visa, kas nauja, tėra kažkada pamiršta sena.

Kaip ir dera tikram detektyvui, knygoje gausu intriguojančių siužetinių linijų, padedančių geriau atskleisti pagrindinio knygos herojaus – dirbančio automobilio – istoriją. Gal ir keistai skambės, tačiau tokių siužetinių linijų herojai – Radiatorius, Stabdžiai, Ratų geometrija, Vairo trapecija ir kt. – padeda parodyti tuos kančių kelius, kuriuos turėjo nueiti automobilis, iki jis tapo tuo, kuo yra šiandien. Daug kam nežinoma ir netikėta bus ir tai, kad dabartinių sunkvežimių pasaulyje labai populiarios važiuoklės tipas 8x4-2 sukurtas XX a. pačioje pradžioje ... Lietuvoje.Beje, tik mūsų šalyje gana ilgą laiką legaliai važinėjo ir nestandartinio ilgio sunkvežimiai, kuriuos dabar įprasta vadinti „švediškaisiais junginiais“ ir kuriuos leidžiama eksploatuoti tik Skandinavijos šalyse.

Įdomi, netikėtų faktų, atkapstytų apie trijose dešimtyse aplankytų Europos transporto muziejų, kupina knyga bus gera dovana bet kuriam – ne tik lengvąjį automobilį vairuojančiam – žmogui arba nebanalus prizas šventinių renginių konkursuose.

Atsiliepimai

Parašyti atsiliepimą

Pelnantys duoną

Pelnantys duoną

30 kitos prekės toje pačioje kategorijoje: