Regimas žmogus, arba kino kultūra. Padidinti

Regimas žmogus, arba kino kultūra.

Nauja prekė

8,10 € su PVM

Charakteristikos

ISBN / EAN978-5-417-01072-9
AutoriusBela Balazs
Leidimo metai2013
Įrišimasminkštas
Psl.168
Formatas (mm)145x235
Leidykla„Mintis"
vokiečių kalbos vertė Indrė Dalia Klimkaitė

Apie prekę

Bélos Balézso (1884-1949) knyga „Regimas žmogus” (1924) - tai vienas iš klasikinių kino teorijos veikalų, be kurio neįsivaizduojama nei šios srities istorija, nei šiuolaikinės diskusijos apie kūną, judesį, gestą, daiktą kine. Taip pat - apie kino kalbos ypatumus, pirmiausia planų (ir ypač stambiojo plano) vaidmenį. Šios diskusijos vyko tarptautiniame, dažniausiai europiniame, kontekste, o pagrindiniai ju dalyviai, be Balézso, buvo Sergejus Eizenšteinas, Dziga Vertovas, Siegfriedas Kracaueris, Ieanas Epsteinas ir kt. Šiame „Regimo žmogaus” leidime pateikiamas kultūrinis kontekstas, kuriame knyga pasirodė – jį suteikia recenzijos (pirmiausia Roberto Musilio ir S. Kracauerio) bei apžvalginis Helmuto H. Diederichso straipsnis. Knyga skirta ne tik specialistams, bet ir visiems, besidomintiems kino ir vizualumo studijomis.

Bella Balazsas (1884-1949) - vienas iš kino teorijos pradininkų ir klasikų; kino scenaristas, dramaturgas, poetas, rašytojas, operų libretų autorius. Jo žymioji knyga „Regimas žmogus" (1924) parašyta dar tada, kai buvo tik pradėta ieškoti būdų rimtai kalbėti apie naująjį meną - kiną. Šioje knygoje jis bando apčiuopti naujosios medijos specifiškumą, „vidinę estetiką". Ir juos randa kameros ir ekrano santykyje su daiktais ir veidais. Šiam santykiui apibūdinti Balazsas pasitelkia fizionomikos ir kraštovaizdžio (taip - ir veido) žodyną, rodo, kaip šį kraštovaizdį kuria tik kinui būdingos priemonės (pavyzdžiui, stambusis planas). Šiuolaikiniame kontekste klasika tapęs „Regirnas žmogus" įsijungia į diskusijas apie kino antropologiją, kino fenomenologiją ir kino kalbą.

Serijoje „Kino raštai" jau išleista:

http://aplinkkeliai.lt/recenzijos/knygu/unikalaus-meno-atsiradimas-tekstas-paskatintas-bela-balazso-knygos-regimas-zmogus-arba-kino-kultura/

Knygos peržiūra:

 

 


Knygu serija KINO RASTAI

Kino raštai serija knygų apie kiną. Žodis raštas reiškia ir individualų braižą, ir ornamentą, ir išsamią akademinę publikaciją. Kino raštų serija skirta knygoms apie kino kūrėjus, filmus bei kino istoriją ir teoriją.

Atsiliepimai

Parašyti atsiliepimą

Regimas žmogus, arba kino kultūra.

Regimas žmogus, arba kino kultūra.

3 kitos prekės toje pačioje kategorijoje: