Kryžių kalnas: istorija, apeigos, muzika. Padidinti

Kryžių kalnas: istorija, apeigos, muzika.

Nauja prekė

7,00 € su PVM

Charakteristikos

ISBN / EAN978-5-417-01081-1
AutoriusAlfonsas Motuzas
Leidimo metai2014
Įrišimasminkštas
Psl.216
Formatas (mm)160x230
Leidykla„Mintis"

Apie prekę

Naujai papildytoje Alfonso Motuzo mokslo monografijoje "Kryžių kalnas: istorija, apeigos, muzika" pristatoma kultūros istorijos, etnologijos ir etnomuzikologijos mokslų tyrimų kontekste surinkta medžiaga apie Kryžių kalno aplankymo pamaldumo praktikos ypatumus Lietuvoje, istorinę kilmę, apeiginius papročius ir jų kilmę bei sąlyčius su Kryžių kalnu, esančiu Lenkijoje. Atlikto tyrimo išvados pagrindžia monografijos pradžioje iškeltą hipotezę, kad Lietuvos Kryžių kalno aplankymo pamaldumo praktikos ištakos yra žuvusiųjų ir mirusiųjų atminimo (paminėjimo) ir pagerbimo vieta.

Skiriama 2014 m. balandžio 27 d. palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbimui šventuoju atminti.

Į Kryžių kalno pamaldumo istoriją pateko ir piligrimas, popiežius Jonas Paulius II, kuris 1993 m. rugsėjo 7 d. čia atnašavo šventąją Mišių auką, kalne pastatė didelį kryžių su žmogaus ūgio krucifiksu. Šventasis Tėvas, lankydamasis Kryžių kalne ir pristatydamas jį pasauliui, ragino: Užkopkime į Kryžių kalną ir prisiminkime visus šio krašto sūnus ir dukras, kadaise nuteistus, įmestus į kalėjimus, išsiųstus į koncentracijos stovyklas, ištremtus į Sibirą ar į Kolymą, nuteistus myriop <…>. Tai tardamas Šventasis Tėvas turėjo mintyje visus, kurie žuvo už tautos ir tikėjimo laisvę, ir kad Kryžių kalnas yra katalikų bažnyčios kovos už religinę laisvę simbolis ir jos pamaldumas.

Šventojo Tėvo vizitas į Kryžių kalną parodė pasauliui, kad katalikų bažnyčioje jis yra toks vienintelis pasaulyje ir kad tai šventa, Visuotinės Bažnyčios (Vatikano) pripažinta ir savyje sauganti unikalų katalikišką etninį dvasinį paveldą, vieta. Palaimintojo pop. Jono Pauliaus II 2014 m. balandžio 27 d. paskelbimas šventuoju dar kartą patvirtino Kryžių kalno šventumą.

Kryžių kalno šventumo raišką atskleidžia ir monografijos autoriaus atlikto mokslo tyrimo rezultatai, kurie pristato, kad tai yra žuvusiųjų ir mirusiųjų atminimo (paminėjimo) ir pagerbimo vieta. Monografijos autorius knygą skiria 2014 m. balandžio 27 d. palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbimui šventuoju atminti ir tikisi, kad skaitytojas, skaitydamas šią mokslo knygą, išgyvens visa tai, ką lankydamasis Kryžių kalne išgyveno Šventasis Tėvas.

Knygos peržiūra

 

Atsiliepimai

Parašyti atsiliepimą

Kryžių kalnas: istorija, apeigos, muzika.

Kryžių kalnas: istorija, apeigos, muzika.

30 kitos prekės toje pačioje kategorijoje: